Prava Potrošača – Potrošački Kod

Imate negativna iskustva i mislite da ste oštećeni kao potrošač? Nemojte se dvoumiti jer možda baš Vi možete nešto promijeniti na bolje! Neka se nepravda čuje!

«POTROŠAČ» – DRUŠTVO ZA ZAŠTITU POTROŠAČA HRVATSKE

je nepolitička, nestranačka i nevladina udruga građana udruženih sa ciljem pružanja pomoći građanima RH u zaštiti njihovih prava kao potrošača, te poticanja prilagodbe hrvatskoga zakonodavstva najvišim standardima zaštite potrošača u razvijenim demokracijama.

“Nikada ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promijene svijet. Naprotiv, takvi su ga upravo i mijenjali”

Društvo «Potrošač» je, nakon gotovo dvogodišnjih stručbih i organizacijskih priprema, osnovano 12. travnja 2000. godine a svoje javno djelovanje je započelo 11. svibnja 2000. godine, kada je Rješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave upisano u Registar udruga Republike Hrvatske.

Više saznajte na:

http://www.potrosac.hr/

59 Responses to “Prava Potrošača – Potrošački Kod”

 1. Željko says:

  Poštovani
  Plačam jednu ovrhu već više od 10 godin , ali ju izgleda nikad neću ni isplatiti budući mi kažu da je kamata mjesečna veća od moje rate.
  Ajde mi sada recite ima li igdje kraja tom mome plaćanju i ima li igdje kakve pomoći tome mom problemu, jer ja nemama novaca da viša plaćam , a budući već imam 60 god. oćito stvarno do smrti neću to ni isplatiti, a ne mogu se nadati ni lotu kad nemam novaca da ga igram.
  Na odgovoru zahvalan do smrti.

  Željko

  • Željko Matošević says:

   Vjerojatno da neću polučiti nikakve rezultate ovim pisanjem ali niti što izgubiti. Vi, kao vodite računa o pravima potrošača, dok istovremeno nemamo nikakva prava jer živimo u bespravnoj državi. Država, koja na žalost nije ni D od države, sama krši zakone koje donosi. Meni su za veljaču uzeli više od pola plaće a sad za ožujak uzeli skoro cijelu plaću. Ovrhom su mi “sjeli” na račun i uzimaju nemilice. Imamo “zakon” koji kaže kako se ne smije uzeti više od jedne trećine plaće i naravno, dodatak tom “zakonu” kako se treba u FINI potpisati neki papir kojim se, ko tobože, zaštičuje taj “zakonski” minimum. Zapravo rade budale od nas. Ako je to zakonom zabranjeno čemu onda ta “zaštita ?” Onda taj “zakon” i nije zakon nego mrtvo slovo na papiru. U biti, radi se o lopovskoj državi koja svoje građane pljačka na razne i perfidne načine. Kakva je to država koja više nije ni banana od države ? Prodana, prije toga temeljito opljačkana i predana truloj EU na pladnju. Sad smo sluge pokorne koje čekaju komandu iz te trule tvorevine od EU. Njeni žitelji, ili ti stoka sitnog zuba, posve obespravljeni i “zakoni” koje ima ova jad zemlja jedino se primjenjuju na stoki sitnog zuba i na njoj se trenira strogoća. Gdje si Bože, gdje si pravdo ? I o kakvim pravima potrošača vi zborite ?

   • Isti slučaj kod mene. Dođem na bankomat dići novac, izbaci mi listić “transakciju nije moguće provesti”. To mi baš sve govori..Probam bar vidjeti stanje računa (znam da imam preko 1000 kuna)isti odgovor. Pokušam platiti karticom u trgovini:”odbijeno”. Naravno, subota je i banka mi ne radi. Odem u banku vratiti karticu jer mi ničemu ne služi i sad mi veli račun blokiran, sudska ovrha, obrati se Fini. Dakle, nema potrebe ovršeniku dostaviti pravomoćno rješenje o ovrsi niti ga obavijestiti da je račun blokiran, šta to njega briga? Kao što je već gospodin naveo Fina ti blokira račun- u Fini moraš otvoriti poseban račun da bi zaštitio zakonom zaštićena sredstva…ako ne otvoriš nisu zaštićena? I uredu je zbog trećine blokirati cijeli račun?
    Mislim da ovog nema ni u banana republikama. Ko je to smislio treba dobit Nobelovu nagradu jer je neviđeni genij. Umjesto da idemo naprijed vraćamo se 100 godina u prošlost i čekamo novu proletersku revoluciju. Sve ide u krug očito.

 2. nedavno sam u konzumu kupila muški gillete brijač sa patronama za mjenjanje, kad ga je suprug htio upotrijebiti patrone ne odgovaraju brijaču. pa zar sve moramo otvarati na licu mjesta gdje kupimo? a u mercatoru sam kupila lopaticu čija je cijena 30kn i zamolila da mi to samelje a kad tamo cijena nije više 30 nego 36kn jer mi to onda prodaje kao mljeveno meso. nema obavijesti da se usluge mljevenja naplačuju. ne razumijem kako mi može naplatiti lopaticu za koju postoji šifra pod mljeveno meso koji ima drugu šifru. pitasm se kolika bi cijena bila da sam tražila da nareže na šnicle

 3. daliborka says:

  kupila sam perilicu za veš ali nekon odpakiravanja vidjeli smo udubinu s prednje strane, kontaktirala sam trgovinu odmah ali oni kažu da na stiroporu nema oštečenja i da moramo pisati reklamaciju i slati kod proizvođača i da oni moraju odobriti povrat novca više neznam šta da radim molim vas pomozite

 4. hidaeta says:

  imam pretplatu sa vipom na dvije godine mobilni internet medjutim pojavio se problem kad sam se preselila u drugi dio grada nemam
  signala i uopce ga vise ne koristim poslala sam zalbu na vip pismenu i objasnila da nema smisla da placam nesto sto ne koristim
  i da li mogu bar smanjiti megabajte na min tako da mi rata bude manja sad je 200kn plus sto oni nabiju svoje dodatne troskove
  tako da uvjek bude vise ali rekli su mi da ako zelim smanjiti megabajte moram platiti 300kn ja neznam sta da radim kako da placam nesto sto nemogu koristiti tj vise uopce ne koristim taj stick pisem sa tele 2 sada a ate mi se i dalje gomilaju na vipu sad vec imam 5 neplacenih rata sta mi je ciniti molim vas da mi se javite na br 092 263 0777 pozzz dada

 5. Ovako,kupila sam karte za koncert Balaševića datuma 29.07.2011.Karte su unaprijed bile rezervirane te su se mogle podići samo u Rijeci,a pošto sam ja iz Samobora podigao ih je prijatelj u moje ime.Na karti je stajao datum 29.07.2011. te smo se na taj dan dečko i ja uputili na Krk gdje se trebao održati koncert,međutim koncerta nije bilo niti je itko znao što o tome,vratili smo se natrag doma da bi nakon par dana iz raznih medija saznali da je koncert bio 30.07.2011.zanima me imamo li ih pravo tražiti povrat novca,pojedinačna karta je koštala 240 kn,dakle 480 kn,karte su kod nas cijele,neiskorištene….
  Zahvaljujem

 6. Poštovanje javljm se iz Požege. Zanimame kupnja zimski guma, radise o dimenziji 195×80-15 s96 4×4 za terence. gume su potpuno nove, ali radise o godini proizvodnje tj. proizvedene su dot 3007 točnije 30 tijedan 2007god.

 7. Dali imam dodatni popust na starost gume ako je proizvedena dot 3007 tj.30 tijedan 2007god. Radise o gumi MICHELIN ALPIN 195×80-15 s96 4×4 radi se o trgovini PNEUMATIK ZAGREB. Znam da se za takve gume u inozemstvu dobiva dodatni popust od 30-40% u PNEUMATIKU su mi dali 900.00kn po komadu, što iznosi 3600.ookn unaprijed hvala!

 8. Kupio sam u lidlu pšenične pahuljice sa medom,došli doma iz trgovine nasipali u tanjur zalijali mlijekom i pojeli,uzeli još malo i kad tamo iz paketa u tanjur zajedno sa pahuljicama izleti zaljepljena za pahuljicu divovska muha. Naravno prizor je bio ogavan,za povračati što je moja supruga i napravila. Istg trena smo otišli u lidl gdje su nas onako lagano…Niti su se ispričali ,jedva da su nam novce vratili. To mi je već drugi put u tri mjeseca da sam tak nešto doživio,tužit ću lidl i dobavljača.

 9. klara sigurnjak says:

  moje djete je igralo nagradnu igru u billi sakupljo je slićice životinjsko carstvo i kada sakupiš album dobivaš bon od 200 kuna igra je trebala trajati od 30.10-30.11,da bi oni danas rekli da su se prešli da samo prvi 200 .albuma su nagradni -zar to nije obmana potrošača ‘jeli oni to smiju raditi na listiću drugčije piše.

  • Da, moj kolega je doživio isto, ali kada je okrenio br. telefona i rekao da će ih dati u novine, na brzinu su mu poslali novi album.

   Kod nas je problem što su ljudi navikli biti izigrani i dati bitangama da vode pravdu. Tako većina šuti i nikome ništa :)

 10. Da li ste znali da cokoladne napolitanke Kras nisu u svim trgovinama ista kvalitete. Ako kupite u Konzumu i Metzu to su sasvim druge napolitanke, vrlo lose kvalitete cokolade i nejednakog, djelomicnog punjenja, ali iste cijene kao da su prva klasa. Ako kupite u Merkatoru onda su to one poznate kvalitete koju ocekujemo od tih napolitanki. Na to sam naisla vise puta pa nije slucajno. Pisala u Kras kontroli kvalitete i nisam dobila odgovor. Zakljucak je da trgovine koje imaju proizvode nizih cijena isto tako imaju i proizvode nize kvalitete, ali bez upozorenja. To je cista prevara potrosaca.

 11. Dana 12.04.2011.izvršila sam uplatu za računalnu opremu tvtki Olimpic international d.o.o. diskont 24.com u Zagrebu. oprema je uredno isporučena s manjom greškom u instalaciji.Nakon tri mjeseca ne prevelikog rada dolazi do problema i nisam mogla raditi. Moja je djelatnost vođenje poslovnih knjiga poslovnim subjektima.U dogovoru sa predstavnicima šaljemo u Zagreb računalo i to na moj trošak. Popravak je trajao oko tjedan dana.Takva pojava se desila ponovno za dva mjeseca.I ponovno sam bila bez računala oko tjedan dana. Kroz vrijeme popravka nitko se nije odazivao na pozive niti odgovarali na poruke poslane e-mailom.Treći popravak je uslijedio veoma brzo,jedino što su troškovi sada bili na njihov teret. Uobičajeno nisu se javljali na pozive da pitam kada će biti gotovo.Nakon 29 dana javili su se da će isporućiti računalo preko dostavljaća s kojim imaju ugovor.U periodu bez računala bila sam prisiljena unajmiti opremu da bi mogla izvršiti sve obveze za moje stranke.Ispostavila sam im račun za najam opreme,za kojeg tvrde da nema pravne osnove i da neće platiti. To se zove poslovnost i odgovornost prema klijentima. Zar nije njihova zakonska obveza isporučiti ispravan proizvod?Unaprijed primiti novac to znaju jako dobro!Evo poruka za sve koji će s njima poslovati.Moje je pitanje da li sam bila u pravu kada sam im ispostavila račun za najam opreme?
  ućiti

  • Pretpostavljam da su se ogradili izjavom o jamstvu u kojem pišu rokovi zamijene i sl. Vaše ispostavljanje računa je razumljivo, bili ste pretrpjeli štetu i frustracije, ali sam gotovo siguran da za tu štetu vaš dobavljač ne želi i neće odgovarati.

   Ukoliko su vam opremu zamijeniti u za to predviđenom roku,nažalost, ništa ne možete učiniti po tom pitanju.

 12. Poštovani,zanima me imam mobilni internet sa t mobile sa ugovornom obvezom na 2 gonine od toga mi je ostala još godina,imam problem da mi internet nikako ne radi moram se toliko puta odjavit pa opet prijavit da bi mi željenu stanicu otvorilo,tražila sam pomoć i slala koje kakve tužbe ali ništa,ako prekinem ugovor opet ja moram platit a ako ostanem i dalje na tom internetu opet plaćam nešto što mi ne koristi,po odgovoru iz sužbe za korisnike uvijek je u meni problem a ja sam o svom trošku zamjenila stick,slala kompjutere više puta na servis i opet ništa nije bolje.Kome da se obratim dali mi vi možete pomoć.Unaprijed zahvaljujem

  • djevijcica says:

   pa poznato mije sve u vezi sa t -comom i t.mobile.naravno uvijek samo mi moramo sve o svom trosku placati pa cak i kad od njis odes k drugom operateru placas jos nekoliko mjeseci i njima.i kad zoves naravno da nisu nista krivi.i moras platiti sve.ja mislim da bi malo i njis trebalo prekontrolirat jer jako,jako varaju nas obicne ljude.

  • Ma sunce im njihovo. Taj T-Com je takva lopovska tvrtka i ne razumijem kako više uopće imaju klijenata.
   Slučaj1.
   Imam internet preko njih i malo malo se ne mogu bežično povezati sa routerom.Pa brojne žalbe i dolasci servisera koji je “utvrdio da mi na novom računalu i novo instalirani opreativni sustav ne može registrirati rezu.Neka instaliram XP umjesto 7 i neće biti problema.
   Slučaj 2.
   Prilikom uređivanja dvorišta i asfaltiranja tražio sam da mi kabel koji prolazi iznad dvorišta na visini cca 3m premjeste pod zemlju dok je to još moguće (6mj prije ikakvih radova).Dobio sam odgovor da trebam građevinsku dozvolu,lokacijsku,vlasnički list i još desetak papira.Na to sam rekao kad mi prvi kamion dođe na dvorište i digne kiper njihova će žica pasti i bez ijednog papira.Te ako če htjeti ponovo rastegnuti kabel iznad trebat će oni mani donjeti brdo papira.Na kraju krajeva smo kupili okitensku cijejev i ukopali ju ispod dvorišta.Tri mj.nakon asfaltiranja su napokon došli i provukli kabel ispod.
   Slučaj 3.
   Doduše radi se o T-Mobileu ali u konačnici to je isto.Mjesečno sam na bonove trošio max. 150kn a supruga max 100kn.Pošto nisam imao kučni tel. odlučili smo uzeti mobilne na pretplatu.preporučili su nam Flex obitelj 200 i to je trebala biti visina pretplate.Međutim 1. račun stiže sa iznosom 350kn.Ok možda smo se opustili i malo više razgovarali,kad 2. račun stiže na sa 450kn no ovaj puta smo pazili da ne pričamo toliko kad stiže 3.račun sa 550kn. tada sam uzeo dva TOMATO-a i plačao pretplatu po tarifi 60 u koju sam pretvorio flex 200.Jedva sam dočekao da istekne ugovor i da ih stjeram u rodni kraj.
   Preporuka: Ukoliko imate t-comov stup na svojoj zemlji ili žicu na krovu pa da prolazi k susjedu.tražite da vam plate naknadu za korištenje žemljišta /krovišta ili im odsjecite stup pa neka vam donesu dozvolu po kojoj je stup tu bio zakopan.Bez grižnje savjesti oni bi to vama napravili.

   • Također, zaboravio sam napisati da smo zbog skupoče prešli kod H1 i nedavno smo se ponovo vratili k T-Comu pod uvjetom da za 25 kn imamo 50 min razgovora sa njemačkom.(Primjerice; Prijatelji koji žive u njemačkoj za 50 EURA imaju neograničene razgovore sa HR na fixne brojeve.)Ta tarifa zbog koje smo prešli ponovo na T-com nikada nije uključena, istina, ni naplačena ali je to bio razlog prelaska kod njih.Ja razgovaram isključivo putem tomata a otac na koga glasi broj je nadavno prešao na REVOLUCIJU pa ni on nema potrebe razgovarati putem fixne mreže ali računi su svakog mjeseca veći i veći.Trebalo bi ih BOJKOTIRATI.

 13. Poštovani, kupila sam kombinirani štednjak u prodavaoni Novi Marof i pozvala ovlašteni servih za priključenje iz Varaždina.
  Djelatnik iz servisa za standardno prikljućenje izdao je i naplatio dva računa, iako napominjem nije ništa dodatno radio osim priključio štednjak na struju i plin.
  Na svakom od računa naplačeno je vrijeme od 1 sata, iako je jako dobro vidljivo iz ispisa na računu da je radio ukupno 49 minuta. Na jednom računu naplatio je taj sat vremena 80 KN a na drugom 90 KN, što ukupno iznosi 170 KN plus paušal od 60 KN i na sve to PDV od 52,90 KN, što je u konačnici iznosi 283 KN. Na moj upit prema nadležnima u servisu: Zašto su izdavana dva računa i duplo naplačeno vrijeme i PDV?, dobila sam šture odgovore da su to određene tarife.
  TO NISU ODREĐENE TARIFE, jer sam kontaktirala servis gorenja u zagrebu koji je nadležan za sve ostale servise i dobila sam odgovor: “za priključenje izdaje se jedan račun i on iznosi 215 KN”.Na moj ponovni kontak servisa u Varaždinu sa saznanjima da nisu postupili ispravno odnosno da su mene kao stranku oštetili i da tražim pravu informaciju i obeštečenje, uz sva obečanja nisam dobila nikakav odgovor
  Bila bih Vam zahvalna da mogu ovo istjerati do pravde!
  S poštovanjem
  Božena Babić

 14. erste banka mi je poslala opomenu za dug od 6e te mi naplatila opomenu od 50kn.Dug je nastao zbog razlike u tečaju što je vjerovatno istina no ja nisam od njih dobio nikakvu obavijest nego odmah naplaćenu opomenu.Kako ja mogu znati za dug ako mi se sredstva skidaju adm. zabranoma a nikakvih drgih mogućnosti za uvid u kredit nemam, jedino da svako malo idem u banku u provjeru.Dali su dobro postupili jer najavljuju da će mi se to i dlje dešavati.

  • Poštovani 05.04.2012 godine imala sam prometnu nesreću u kojoj nisam kriva.Naime dečko koji je vozio auto iz suprotnoga smjera direktno se sudario sa autom ispred mene,a potom forontalno je udario u moj auto, te mi napravio totalnu štetu.Nakon što sam izašla iz auto živa i zdrava zahvaljujući bogu što je sve tako završilo , nastaju novi problemi.Hitnom sam prevezena u bolnicu zajedno sa svim učesnicima u prometnoj.Tamo su me obradili na način kako to obično rade brzo i ne profesionalno. No, prešutila sam to u želji da samo što prije izađem vani i odem u prvu crkvu zahvaliti Bogu da sam ostala živa i donekle zdrava.Zatim počinju sve one ustaljene procedure:policijsko izviješće kasni 60 dana od dana saobraćajke, ukidanje bolovanja , jer nemate papire ,naravno oštećeni ste i na plaći i tako nastaju novi problemi.Nemate auto, jer je totalka , niste zdravi za raditi a morate ići , jer nemate više pravo biti na bolovanju,osiguravajuća kuća ne isplaćuje ništa dok se papirologija ne sredi.I evo novih problema.
   Odvjetnica koja me zastupala poslala je prigovor
   na nagodbu i tražila oštetu za pretrpljene bolove,pretrpljeni strah, i trajno smanjenje životne aktivnost.Slijedi odgovor :citiram
   Vezano uz Vaš prigovor, u predmetu broj gornji, izviješćujemo Vas da je drugostupanjska komisija za likvidaciju šteta odlučila ostati kod ranije odluke o pravnoj neosnovanosti zahtjeva Vaše stranke.A pravno neosnovan iz sljedećih razloga .Prema nalazu i mišljenju liječnika -cenzora Vaša stranka u prometnoj nezgodi nije zadobila tjelesnu ozljedu u sudsko medecinskom smislu.Stoga smo utvrdili da težina povrede i okolnosti slučaja Ne opravdavaju pravičnu novčanu naknadu neimovinsko i imovinske štete. Moje pitanje je : što mi možete preporučiti i da li mi preporučujete privatnu tužbu
   S poštovanjem Marija KK .

 15. Dobar dan. Moja mama je kupila trosjed u salonu namještaja “Naš Dom” u Vinkovcima. Točnije, naručila, jer takav model nisu imali trenutno u salonu. Ostavila je kaparu od 200 kuna. S obzirom da je prošlo već 2 mjeseca, a oni još niti ne znaju kada će on stići, dali ona ima pravo dobiti tih svojih 200 kuna natrag. Jer mislim da su oni dužni u roku od 30 dana ispuniti svoje obveze, u suprotnom je klijent oštećen. Unaprijed hvala..pozdrav.

  • U najmanju ruku ima pravo dobiti svojih 200,00 HRK natrag. Ako dobavljač nije u stanju isporučiti robu u razumnom roku i sam bi trebao vratiti kaparu te se ispričati (ali samo razumni dobavljači). To je najmanje što bi trebali napraviti.

 16. Dunja Petrokov says:

  Nakon isteka 24-mjesečnog ugovora Tele-2 mi je još tri mjeseca slao račune koje nisam platila jer ionako nisam više mogla koristiti uslugu (zbog neplaćenog računa su me isključili), a smatrala sam da nemaju pravo naplaćivati uslugu koju nisam tražila. Tako je dug od tristotinjak kuna za godinu dana narastao na 1.500.- jer su predmet dali odvjetnicima i javnim bilježnicima koji su svoje usluge “masno” zaračunali i sada prijete ovrhom. Nezaposlena sam bez naknade, ali za mjesec dana stječem pravo za (minimalnu) mirovinu. Molim pomoć!!!

 17. Nebuloza u pozegi vec mi par puta nesalju racune za odvoz smeca tak da svake godine imam problem naplate jeli sam ja kriv to sto oni nesalju racune tak trebo bi savjet dali platititi one racune koje nisu poslali? HVALA

 18. Pozdrav,

  Imam jedno pitanje?
  Moja majka koja ima punomoć na tekući račun moga oca u OTP banci zatražila je izlist uplata kredita koji je na mog oca.
  Da bi nakon što su je više puta veslali napokon rekli da oni to nesmiju izdat ??.? Mene sad interesira, dali moj otac na kojeg glasi kredit, u slučaju da to on osobno i fizički prisutan pred njima zatraži taj izlist, dali su oni obavezni njemu to dati ??

  Zahvaljujem na vašoj pažnji

  LP

 19. Željko Kljunić says:

  Pozdrav.Molim pooć .Problem sa T-com.

  Molim T-com da mi s vlastite kuće skinu telefonski kabel koji mi smeta,a oni me traže:broj kat.čestice,vlasnički list,uvjete gradnje,građevunsku dozvolu.To im sve moram dostaviti pa će mo vidjeti,vele.Pa zar stvarno ja moram dokazivati svoje vlasništvo njima,koji su stavili kabel na moju nekretninu na kojoj čak nemam ni telefon?Da ne govorim koliko svaki taj dokument košta novaca pa i vremena.Odkud im pravo.Bezobrazluk.Hvala.

  • Diners mi je poslao na naplatu nešto iz Nike dučana što sam ja “kupila” 23.5.2010.
   Ja nisam sigurna u točnost tih informacija jer račune nemam. Jesam li ja dužna to platiti s obzirom da je prošlo dvije godine od toga?

   Zahvaljujem se na odgovoru.

  • 20.07.2012.sklopila sam sa prestavnikom t.comom dogovor da mi t.com dođe instalirati max sat(bez adsl)jer je to jedino što mogu koristiti osim telefonskog priključa,jer je linija preslaba za bilo što drugo.za tri dana mi je inter siti dovezao kutiju koju ja nisam otvarala jer sam čekala ovlaštenog službenika t.com-a kako je ugovoreno.međutim do danas 11.10.12. nitko se nije pojavio,ali mi t com na računu za telefon šalje i račun za adsl koji niti koristim ,niti sam ga ugovorila,niti je t.com zbog opterećenosti linije ist dati na korištenje.kada sam platila račun t.com za 7/2012 umanjila sam za iznos adsl,došla mi je opomena na koji sam poslala pismeni prigovor,ali mi je t.com na računu za 8/2012 ponovo poslao i naplatu za adsl.zvala sam služu za korisnike u više navrat tražeći da se to riješi ali izgleda ništa od toga.što da radim

  • Već sam naveo ranije,zaprijetite da čete dati odrezati kabel.Ni u kom slučaju im ne dozvolite ukopati stup u dvorište osim ako sklope ugovor s vama te vam plate naknadu za korištenje vašeg zemljišta.Smatram da je visina pretplate fixne linije u redu.

 20. Slavica says:

  VIP me tereti za dva plačena računa iz 2010.g., iako sam im faksirala uplate i telefonski ih kontaktirala, poslali su mi ovrhu na koju sam se žalila i žalba mi je prihvaćena, te je ovrha odbijena. Ponadala sam se da je tu kraj mojim negativnim iskustvima s VIP-om (naravno da više nisam njihov korisnik!), ali sad dobivam poziv na sud (radi se o 260kn plus 75 kn njihovih opomena iako je račun bio plačen).
  Što mogu još očekivati i kako se zauvijek riješiti VIP-a?

 21. Imam pritužbu na rad T-mobilea i njihov odnos sa klijentima ( u mom slučaju – dugogodišnjim klijentom). Smatram da je najvažnija stvar ta, da su nedosljedni u davanju podataka. Dakle, u jednom danu odem na tri prodajna mjesta i upitam istu stvar,a dobijem 3 različita odgovora za istu stvar.
  A da ne govorim o Službi za korisnike – također dobijem različite odgovore od službenika na jedno te isto pitanje.

  Da krenem od konkretnog primjera – zvao sam Službu za korisnike, jer na portalu Moj Tmobile nisam mogao više vidjeti koliko mjeseci mi je ostalo do kraja ugovorne obveze za 2 internet broja, i gđica mi je rekla podatke koji su me zanimali i navela, na moje pitanje: Da li mi je najbolje raskinuti ugovor na kraju mjeseca?, da dođem na kraju mjeseca dok nije krenulo obračunsko razdoblje za sljedeći mjesec. Dakle, dotična gđica nije NAPOMENULA da je došlo do promjene u slučaju raskida ugovora i da to više ‘ne mogu’ obaviti u T-centru već da trebam zvati broj koji nije moguće dobiti ‘jer su trenutno svi operateri zauzeti’! 30.11.2011. dođem u T-centar u Arena centru i gđica na radnom mjestu mi kaže da ‘ne mogu’ SADA raskinuti ugovor već da trebam nazvati taj broj i da ću putem njega raskinuti ugovor. Što mi nikako nije jasno da ja svoj ugovor raskidam putem telefona. Nakon toga zovem broj koji NIJE MOGUĆE dobiti. Zovem Službu za korisnike koji mi kažu da su vjerojatno svi operateri zauzeti, ali ako ja baš danas (30.11.2011.) želim raskinuti ugovor da to mogu u T-centru. Da se putem tog broja meni pošalje zahtjev za raskid koji ja potpišem, itd…..što mene ne zanima, jer sam ja želio raskinuti ugovor jučer – taj isti dan kad sam došao u T-centar, a ne drugi ili peti dan kad oni meni pošalju raskid ugovora. Jer ne želim da mi ide pretplata i naplata za 12.mjesec. Zato sam i došao na kraju mjeseca kada mi je rečeno. Nakon toga se ponovno vraćam, u gore navedeni, T-centar i dolazim k drugom slobodnom službeniku i ZAHTIJEVAM da mi se ugovor raskine SADA, ISTI DAN kada sam došao podnijeti zahtjev za raskid. Gospodin bez ijedne riječi započne postupak raskida ugovora(zatražio je samo da mu kažem koji su brojevi koje želim raskinuti). Dakle, MOŽE se raskinuti ugovor i u T-centru! Zašto sam ja onda morao jučer izgubiti 2 sata čekajući i ISTRAŽUJUĆI što ‘mogu i ne mogu’??? Jer na istom mjestu gđica kaže da ne mogu, a onda pola sata kasnije gdin napravi raskid ugovora bez problema! Nakon što je ispisao raskid ugovora, upitam ga jel to znači da je od danas (30.11.2011.) mobilni internet ukinut, a on kaže da ne mora biti jer sam sada podnio raskid, da će možda biti riješeno i raskinuto za 5 dana – što znači da mi ide još jedna pretplata za 12.mjesec, da sam ‘TREBAO’ doći 5 dana ranije(što mi tjedan dana prije, u Službi za korisnike, nije rečeno). Znači, ja dođem sa 30.11.2011. raskinuti ugovor, ali ne, to ‘možda’ neće biti raskinuto ( hoće ili neće? – samo tražim konkretan odgovor) sa tim datumom već će mi to ući u 12.mjesec – što po meni nije moja krivica, jer smatram da bi se raskid trebao voditi sa datumom podnošenja, a ne kada ga njihova služba zaprimi (dakle, samim podnošenjem zahtjeva za raskid oni meni onemoguće pristupanje svojim uslugama, ali isto tako i onda taj ugovor raskidaju sa datumom podnošenja zahtjeva). Nakon toga dolazim doma i idem provjeriti da li imam pristup internetu (pošto je gdin u T-centru rekao da neće možda biti odmah danas ukinuto) i na moje ‘iznenađenje’ nemam! Iskreno, to je ono što sam tražio, da se raskine odmah, ali tu informaciju ja nisam dobio. Jer kao što sam već naveo – nikada nisu informacije 100% točne jer ‘svako malo nešto mijenjaju’!!! A pogotovo zato jer sam dugogodišnji njihov korisnik koji je uredno plaćao svoje račune sve ove godine, a sa njihove strane kada je meni nešto trebalo obaviti uvijek je bilo problema i nikada nije moglo biti jednostavno nego komplicirano! Kad sam imao problema s internetskom vezom za mobilni internet, nikad nije bila njihova krivica već bi rekli da je problem s laptopom, sa mjestom boravišta itd…. Sto i jedan razlog da je kod njih sve super i da nemaju nikakvu odgovornost, a ja sam i dalje uredno plaćao i borio se sa njihovim uslugama. I onda kada dođem raskinuti ugovor, OPET kompliciraju i rade budalu iz mene! Zovu me samo kada žele prodati neki svoj proizvod i uslugu, ali kada želim reći prigovor odmah me se skida na način – da se mijenja tema, zaželi mi se ugodan dan i prekida veza. Stvarno žalosno!

  Nakon toga sam dobio račun za 01.mj. 2012. godine na kojem je uključen Mobilni Internet u iznosu 162,60 kn, a koji je isključen 30.11.2011. Ustanovio sam da je taj isti iznos za Mobilni internet bio uključen i na ranijem računu za 12.mj. 2011.g. kojeg smo mi uredno platili, naivno vjerujući da će sve biti kako treba, a kad tamo oni nama opet naplatili nešto za što nemaju podloge da nam naplate, jer je ugovor bio raskinut a internet nam isključen mjesec ranije.

  Nakon toga zahtijevao sam da mi se iznos koji su mi naplatili na računu za 12.mj. 2011.g za Mobilni Internet vrati u što kraćem roku na moj tekući račun, a za 01.mj.2012. da mi ispostave novi ispravan račun umanjen za iznos Mobilnog Interneta. Jer ću tek tada platiti taj račun.

  Nakon toga primam Račun za 04.mjesec 2012.g.
  Na navedenom računu stoji ova rečenica:
  Na dan 30.04.2012. nepodmireni iznos vaših prethodnih računa iznosi 199.99 kn.
  Zvao sam službu za korisnike i javio mi se gdin koji mi je rekao da stvarno vidi da mi od 3. mjeseca stoji taj ‘dug’ od 199,99 kn kao nepodmiren, no na kasnije primljenoj opomeni stoji da je to dug od 1. mjeseca, pri čemu je to opet NJIHOVA GREŠKA i nedosljednost.

  Paradoks je u tome da sam prošlih mjeseci za SVAKI račun SVAKI mjesec zvao službu za korisnike da mi kažu koliki iznos zapravo trebam uplatiti, jer nisam bio siguran, pošto su mi uporno krive iznose po računima slali.

  Dakle, u drugom mjesecu za račun za 1.mjesec sam se čuo s njima i kroz telefonski razgovor su mi rekli da iznos umanjim za 200,00 kn i da uplatim 275,98 kn. Tako sam i uplatio. Da bi mi u mailu od 24.02.2012. poslali da uplatim razliku 75,98 kn. Ako se ne varam, a ne varam se, oni su se zabunili, što mogu i provjeriti pošto sve razgovore snimaju.

  Sljedeći mjesec, za račun iz 2.mjeseca, sam se čuo sa gdinom iz službe za korisnike i on mi je potvrdio da trebam uplatiti iznos od 74,36 kn. Dakle,opet mi je umanjeno 200,00kn.Pa sam uplatio 74,36 kn.
  Sljedeći mjesec, za račun iz 3.mjeseca, sam se čuo sa gđicom iz službe za korisnike i ona mi je potvrdila da uplatim opet 200kn manje, 117,77 kn. Pitao sam je hoće li to onda biti u redu i ona je rekla da da, da mi je odobreno to umanjenje za iznos od 600 kn za onaj internet koji mi je pogrešno uplaćen za 12. mjesec. Uplatio sam 117,77 kn .

  Sve sam radio onako kako su mi rekli. Zvao sam svaki put baš zato da mi se nebi dogodilo ovo što se dogodilo sada, da na računu dobijem neku ‘razliku’ koju kao ‘nisam’ platio. Točno sam znao da će se to dogoditi i eto dogodilo se ponovno. A jedini odgovor koji sam kasnije dobio od njihovog djelatnika je taj da mi je netko dao krivu informaciju. Ma molim Vas lijepo, kako im to uopće može biti opravdanje??? Zar da ja plaćam njihove greške i greške njihovih djelatnika?? Nemam namjeru ni u kom slučaju. A da bude još bolje, na mobitel sam dobio poruku 30.03.2012. koja glasi ovako: ‘Poštovani, nastavno na Vaš prigovor, na računu Vaše pretplatničke grupe izvršili smo financijsko odobrenje u iznosu od 600 kn. Iznos u visini financijskog odobrenja bit će iskorišten za umanjenje narednih računa. Srdačan pozdrav! Vaš HT ‘ Recite mi molim Vas kako biste Vi ovo shvatili? Jer ako želimo ići u detalje onda se ova poruka lako može shvatiti kao da će mi u narednim računima/mjesecima umanjiti tih 600 kn, dakle u 4,5,6 ili kojem drugom mjesecu, a ne da je to već umanjeno, a kamoli da sam im dužna nešto. I još jedno pitanje- ZAŠTO NI NA JEDNOM RAČUNU OD POČETKA GODINE PA DO SADA NISAM BIO OBAVIJEŠTEN O TOM NAVODNOM ‘DUGU’ IZ 1.og MJESECA? Nego tek sada na ovom zadnjem računu. Davno su me otpisali od sebe i to svojom zaslugom. Svaki račun su imali plaćen na vrijeme, ali to T-mobile-u očito ne znači mnogo.

  Nisam imao namjeru platiti ovu navodnu razliku iliti ‘dug’ od 199,99 kn, već sam očekivao da će zbog greške (ili nemara) njihovih djelatnika ili sistema ili čega već, taj ‘dug’ otpisati i naravno, da će mi pismenim putem potvrditi da prema njima nemam više dugovanja. Pošto mi je završila pretplata da za nekih godinu dana ne bih na adresu dobio neku ovrhu za koju samo oni znaju da postoji! A da ne pričam o tome da mi slučajno sjednu na plaću bez mog znanja kao što je to danas očito praksa u ovoj državi.

  Na kraju mi na mobitel dolaze poruke da podmirim dugovanja od 199.99 kn, a, kao što sam već naveo, na kućnu adresu opomena za taj neplaćeni iznos. Nakon toga zovem Službu za korisnike, kažem sve što je bilo, da su nam ONI svaki mjesec govorili koliko da uplatimo, a oni samo ponavljaju da imaju taj dug u sustavu i da to treba platiti.
  Do svega ovoga uopće ne bi došlo da nisu napravili cijelu komplikaciju oko naplate Internet pretplate koju smo isključili. I sad se tu više ne zna tko pije a tko plaća.

  U svakom slučaju ja ne želim biti taj koji plaća. Sve imam dokumentirano i zapisano, a oni imaju i snimljeno tako da po meni nebi trebalo biti nikakvih problema da se ustanovi koju su grešku napravili na moj račun.

  Nadam se da ću dobiti odgovor. Hvala!

 22. Pozdrav!
  Danas sam obavila odličan šoping (tako sam barem mislila) u trgovini SOliver,koja reklamira veelika sniženja. kad sam došla kući vidjela sam da zapravo varaju nas potrošaće! npr.na remenu je pisalo da je koštao 250 kn,i da je snižen 60 %, sve bi bilo ok da kod kuće nisam zagrebla naljepnicu na kojoj je pisalo tih 250 kn,.–ispo je pisalo da je zapravo koštao 150 kn. znači,oni su prije sniženja “kao digli ” cijenu da bi popust izgledao veći. ista stvar pisala je i na cipelama–kao 550 kn snižene na 50 %, a zapravo ispod te naljepnice od 550 piše da su zapravo koštale 350 kn. Kome se obratiti,i da li se uopće boriti???

 23. Pozdrav!
  Moji problemi su poceli kada sam odlucio da se skucim na tudji racun.Kupio sam plac na kojem sam planirao podnijeti zahtijev za stanbemo zbrinjavanje,pa da mi odobre matarijal.izmedu ostalih potrebnih dokumenata treba isuglasnost da se na toj nekretnini smije graditi ,i gle cuda 1.nemogu mi izdati suglasnost jer je tu namjenjena koridor prometnica sto nebi bolo cudo da je tako rekao prije 15ak dana usmeno. Al eto teko je kako je sad imam plac gdje nesmijem graditi i izgovor da je to po novom gupu koji je usput receno vec 2mj. na snazi pa se zato covjek zabunio. Al nije sve izgubljeno mogu gradu pisati zamolbu za zamjenu pa cemo vidjeti (sto sam i uciinio) ponudili su mi dvije moguce zzamjene jedna u njivama sto sam odbio druga 451m2 za moju od 884m2 nisam mogao neprimjetiti da je upola manja pa pitam dali ce mi mozda isplatiti razliku pa su mi pojasnili da se mjenja 1 za 1 i da sta bi ja izlaze mi ususret jre sam jos i stambeno nezbrinut a ja se jos zalim . Dogovor je bio da ce to biti zamjenjeno za nekih 15ak danna kada se sastaje gradsko poglavarstvo. Trajalo je 9 mj.umedju vremenu sam zvao na tel. i gospoda G. mij rekla ako mi se zuri neka kupim drugi.( a znaju da zivim u 16m2 sa suprugom i djetetom) . Kada smo konacno zamjenili nekretnine i ja sam predao zahtijev za st. zbrinjavanje cinilo se da mojoj sreci nema kraja. Kroz nekih mozda mj. dana nazvala me gospodja procelnica za imovinu grada P.F.i zatrazila od mene da se suzdrzim jos neko vrijeme tj. da neraspolazem nekretninom jer je neki g. M.R. Podnio tuzbu protiv grada pa i mene zdje tvrdi da je njegovo. Meni to nije padalo napamet ocajnicki mi treba smjestaj neodustajem,.Isti dan zvala me i gospodja gradonacelnica te mi uz isto ponovljeno objasnila da ce oni meni poslati posmemo obavjest pa ako se ja oglusim mogao di i sam biti kriv a i zbog sto brzeg st. zbrinjavanja moje obitelji bolje da prihvatim ponovnu zamjenu. A ja ponukan prinasnjim iskustvom kako da znam da necu opet tako proc.nisam vise htio ,vec sam ih molio da zbbog tih dogadaja pomognu mojoj obitelji tako sto ce nam daiu U NAJAM gradski stan dok se to nerjesi, kazu nemaju .u toku sudjanja meni je iz ministarstva vodnog gosp… Stigla obavijest da imam pravo na zbrinjavanje (jupiiiii) i da dodjem potpisati neki dokument ugovor valjda. Ja sam bio na terenu otisla je supruga oni je odbiju i posalju u poglavarstvo da tamo nesto nije uredu pa oni prijece nase st.zbr.. Dodjom kuci oden u regionalni ista prica pitam ako je Ministarstvo poslalo rijesenje pa ko tu koga? Ne nemogu mi dati da potpisem jer je zvao netko iz grade da se to zaustavi (moj voljeni grad) rekao da idem tamo odem u grad.pogl. a oni opet rekli smo ti da necete dobiti materijal dok se sud nerjesi. Al ja tu nisam nista kriv a i nemogu vise zivjeti u jefnoj sobi (pa veci luksuz sam uzivao dok sam bio prognanik) a ni pravnica koja me je zastupala nije nasla nacin da dabijem materijal. Vec sam dobio papir A4 gdje pise medj svim naslovima da prethodna suglasnost nije sprovediva. I sta sad ja da radim, da odustanem.kazu u regionalnom da mogu prebaciti zamolbu sa jednog modela na drugi pa odlicno

 24. Trazit cu stan vec sam i bodove zbrojio imam 285 a toje jako puno sve papire imam oni provjere potpisem izjavu da zbogcekanja kojem nevidim kraja prelazim na drugi model st.zb. I sve to u zakonskom rok mislim da je do 31.11.a bit ce objavljene liste do 31.01. Buduci da radim na terenu a supruga je trudna dolazio sam povremeno (kada sam doma)provjeriti da nebi sta poslo krivo. usput sam se informiraoza buduceg clana koje papire treba donijeti imao s jak osjecaj da sam im dosadam pogotovo kad mi kazu da sam sve napravio pa vec smo vam rekli cekajte u 2. mj. cete znati koji ste na listi a kad se djete rodi dodjite pa cemo vam reci. Na internetu sam nasao koje papire moram priloziti te sam ih odmah po rodjenju sakupio i prilozio .dabi po objavi liste uvidio da me nema (sramota, bijesan na sve isao sam u regionalni) banda 5 puta sam bio i pitao a sad kad me nema na listi netko ima obraz reci mi da nije kompletirana dokumentacija pa 5 puta su me ispratili uz to i zaprimili kao kompletan i neka cekam liste pisao sam zamolbe ,molbe, prigovore nista vise puta ni odgovora. Do jednom kada sam zvao na tel. G. Ministra G.tajnica rekla je da ce provjeriti.nazvala me za nekoliko dana i kazala kako je provjerila i porazgovarala sa bivsom ministricom i da ce mi pomoci da se to rijesi jer to stvarno predugo treje (dobio sam dojam da ta gospodja stvarno suosjeca samnom i da razumije kroz sta prolazimo )

 25. Pozdra!

  Imam problem sa max teveom. Prije dvije godine sam potpisala ugovor o korišenju max tevea, tri mijeseca sam imala pravo na korištenje usluge za jednu kunu a ostale mjesece sam redovito plačala. Sada mi je istekao ugovor o obveznom korištenju i htjela sam isključiti max tv. No oni mi to nedopuštaju uz odgovor da ja moram još tri mijeseca plačati max tv jer sam prva tri plačala 1 kunu. Dali je to točno?

 26. nesto bih napisao o sada aktualnom porezu na osobne automobile .korisnik sam VB leasinga i naravno moram platiti porez na vozilo koje koristim za koji uredno placam mjesecne rate naknadu za podizanje kredita pri prvoj uplati rate sve u redu .ali danas mi VB leasing ispostavlja fakturu da platim porez za vozilo ali uvecan za 25% nego li je njima poslala porezna uprava 600kn a oni meni za ispostavljenu fakturu i troskove slanja racuna 750 kn i za isto navode objasnjenje da se to smatra naknadom i nema pogovora moras platiti vise jer je to njihova naknada.mogun li oni ispostaviti uvecan racun za tu njihovu naknadu koju smatraju troskom.realna vrijednost prefakturiranja racuna je 5kn.

 27. Do kada ću kao naivni kupac padati na “akcijske fore” i kupovati u gotovini ili na rate kuhinju, stol, ormar ili sl. i onda biti na milost ili nemilost tim trgovcima – prodavačima koji ne isporučuju kupljeno. Nedostaju ručkice, nedostaju nogice, upozoravali su me poznanici za tu veliku trgovinu namještaja. Meni nedostaje cokla kuhinje i u roku koji obećavaju od max. 45 dana, ništa od navedenog dijela…

  Sad 45 dana nakon max. roka od 45 dana i par mojih poziva i dalje slušam djelatnike koji mi govore: “Provjeriti ću s odjelom, Provjeriti ću s dobavljačem, nazvati ću vas za pola sata, za dan, dva tri”, i ništa od toga se ne ispuni, i dalje čekam neki obećani poziv. Ništa od dosljednosti trgovaca.

  Najbolji biser koji sam čuo od djelatnice je bio da će dobavljač doći u srijedu (prošlu) pa će ga ona nazvati da usput dostavi i coklu, pa će me nazvati u utorak u jutro (još je ponovila svoje ime, kao, biti će od riječi) da mi javi za zakašnjeli predmet pa bi mi ga oni dostavili, ili ako bi ja bio u blizini da ga podignem. (ja sam 20ak km od trgovine s btw pravom besplatne dostave). Od tog poziva naravno ništa, pa vi recite nešto. Recite mi kakva prava ja imam? Nisam obznanio o kome se radi, jer sam još kakva takva strpljenja, ali ću obznaniti i priložiti račune i dostavnice i rokove u kojima je sve lijepo vidljivo tamo gdje je to potrebno i gdje se mogu pokrenuti promjene da nas se kao kupce zaštiti. Ne dostaviš u roku, molim lijepo, trpi sankciju. Mogao sam kupiti drugdje, tamo gdje će me cijeniti i korektno sa mnom odraditi prodaju i dostavu i komunikaciju…

  Gdje se mogu obratiti, ako ne ovdje?

 28. Zanima me zašto HRT ne cijeni svoje pretplatnike ? Mi uredno plaćamo pretplatu dok pola našeg naselja ne plaća , kada idu kontrolori HRT-a mnogi se skrivaju i čekaju da prođu. Kada sam jednom prilikom to pitala kontrolora on je rekao da on tu nemože ništa da zovem HRT a kad sam nazvala HRT oni su rekli da je to trebao riješiti kontrolor pa se ja pitam tko je tu LUD ? Očito im je dovoljno novaca od nas koji plaćamo a ovi drugi se mogu skrivati i nikom ništa i još se smiju nama koji plaćamo jer pretplata nije mala. Ne tretiraju sve građane isto i ne štite i ne cijene nas pretplatnike a što je najgore prave od nas budale kad ih nešto pitamo! SRAMOTA NEKA PLAĆAJU SVI ILI NEKA NE PLAĆA NITKO !

  • TV pretplata je porez na televizijski uređaj a uplačujete u korist HRT-a koji s obzirom na to da toliku lovu ubire i da je k tome državne televizijska kuća nemaju što ponuditi pogotovo ne za tako visoku naknadu.

 29. Imam prigovor na Frank čaj BRUSNICA.
  Oboljela sam od upale mokračnih puteva i bilo mi je preporučeno da pijem puno čaja od brusnice. U trgovini sam kupila Frankov čaj od brusnice (oko 15 kn). Kod kuće sam išla pročitati što piše na kutiji i sa zaprepaštenjem utvrdila da u čaju ima samo 1% brusnice, a 30% cvijeta hibiskusa, 14% jabuke, 10% narančina kora, 10% šipak, 10% list zelene metvice, 7% list paprene metvice 7% list slatke kupine 6% aroma brusnice 5% limunska kiselina i 1% brusnice.
  Smatram da se čaj ne bi smio prodavati pod nazivom ČAJ OD BRUSNICE. Može se zvati kako i otraga sitno na kutiji piše: Mješavina domačeg čaja – aromatizirana brusnicom. Ovako, kako se prodaje to je zabluda i čista prijevara potrošača, jer brusnica se često kupuje upravo radi zdravstvenih razloga.
  Čaj je inače vrlo ugodan, ukusan za popiti, ali jedna naša rominirana tvrtka ne bi smjela potrošača dovoditi u zabludu njegovim nazivom.

 30. Snježana Marjanović says:

  7.9.2012 sam kćerki kupila mobitel u pošti (ozbiljna firma??)– (mobitel je bio zadnji – izložbeni primjerak- u staklenom ormaru).Za mobitel sam dobila račun, ovjerena je garancija.Za 2 tjedna se pojavila crna fleka na ekranu mobitela. Odnijela sam u poštu,zaprimljen je, da bude poslan na servis (22.9.2012). Gospođa na šalteru je rekla,odmah na startu, ako se ne može popraviti, oni(pošta niti vraćaju novac, niti daju zamjenski mobitel).27.9.2012 iz pošte su me zvali da se mobitel vratio sa servisa, i kao ne može se popraviti (jer je kvar nastao mehaničkim oštećenjem- a za to ne vrijedi garancija)
  Kćerka cijelo vrijeme, od prvoga dana, nosi mobitel u štepanoj futroli za mobitel (deblja navlaka mobitela) i jako ga je čuva, tako da jako sumnjam u tu priču o mehaničkom oštečenju.
  Imam li ja pravo dobiti isti takav, drugi mobitel? Imam li pravo na povrat novaca? Jednostavno, ne mogu vjerovati, kupim mobitel sa računom i garancijom, nakon dva tjedna mobitel se pokvari, i ja nemam nikakva prava kao kupac, niti zamjena za ispravni mobitel,niti povrat novaca ????
  Kontaktirala sam državni inspektorat- oni su mi rekli da bih ja trebala platiti oko 1.000 Kn ( ili i više) za vještačenje greške na mobitelu. Kome da se obratim, i što da radim?

 31. Tomislav Čanić says:

  Za našu planinarsku kuću Vila Velebita na Baškim Oštarijama Komunalno poduzeće Vegium iz Karlobaga naplaćuje odvoz smeća 560,00 hkn V-X mjesec, a ostalim mjesecima 360,00 kn. Naša kuća radi svakodnevno u srpnju i kolovozu, po najavi vikendom u V, VI, IX i X mjesecu u godini, a ostalim mjesecima je zatvorena. Iako je u siječnju i veljači kanta za smeće zatrpana snijegom, računi ipak stižu. Kanta za smeće koja je van naše ograde je zajednička za autokamp, nas i nekoliko vikendaša. Na pitanje da se očituju zašto naplaćuju usluge koje ne vrše,kakve kriterije imaju za naplatu smeća i druga pitanja, ne žele se očitovati.

 32. Krunoslav Kneif says:

  Sticajem okolnosti u protekle tri godine promjenio sam dva auta.Nakon prodaje jednog a prilikom kupovine drugog auta polica osiguranja prvog još nije istekla pa nisam mogao dobiti bonus iako nisam imao nikakvih nezgoda. Isto se dogodilo i prilikom registracije slijedećeg vozila pošto ni tada važeća polica nije istekla a morao sam platiti drugu za slijedeće vozilo tako da bez obzira na to što u zadnje 4 godine nisam imao nezgode nisam mogao ostvariti bonus. U HOK-u gdje sam osiguran su mi objasnili da bonus ne mogu ostvariti sve dotle dok polica ne istekne u cijelosti i tek tada vadim drugu a ako to zbog eventualne kupovine drugog vozila ne dočekam nikada neću moći ostvariti bonus bez obzira na to sto ću godinama voziti bez nezgode.To znači da kada bih kojim slučajem i ovaj auto prodao prije isteka police a htio registrirati drugi opet ništa od bonusa ili bih morao čekati da polica istekne pa onda registrirati drugo vozilo. Da li je to po zakonu ?

  • Ja svake godine produžujem policu mjesec dana prije isteka.Tako mi odgovara jer plačam karticom na rate i odgovara mi da kraj godine završim neopterečeno.Nitko ne posavlja nikakva pitanja niti probleme oko toga.Ukoliko imam nezgodu prilažem važeču policu.Bonus je uredno svake godine 50%.Promjenite osiguravajuću kuću.Izbjegavajte domaće izrabljivaće.Primjerice pitao sam koliko bi osiguranje bilo u HOK-u i znos je bio veći nego kod drugog osiguravatelja sa istim uvjetima.To što oni reklamiraju najjeftinije ustvari to nije jer vas zakidaju za nešto.Nema džabe ni u stare babe !!!

 33. Poštovani,
  kontaktirala sam ured hrt-a i upitala za iznos ukupnog duga, te ga podmirila. Nakon toga na račun mi je suprugu sjela ovrha u iznosu nekih 1500kn od čega 1200 samo odvjetničkih troškova, radi se o tri računa o iznosu od 80,00kn za 2011.godinu hrt-a. Bez opomena i ičega su ovršili račun te moram podmiriti 1500kn odvjetničkih troškova a brojeve telefona koje sam dobila se nitko ne javlja, operateri neljubazno spuste slušalicu ili nas danima preusmjeravaju na razne govorne aparate na kojima se nitko ne javlja, ili nemaju uvid u stanje, već samo za 2012.godinu koja je plaćena i tako unedogled. Odakle pravo odvjetničkom društvu za tri računa bez opomene sjesti na račun i u hrt-u lažno svjedoče da smo najvjerojatnije dobili opomene, jer im neki poštar nije ništa vratio…Ja novca imam, ali neželim da me kradu odvjetnička društva jer hrt nema uvid u ništa i nije sposoban očitati ukupno stanje duga, a sposoban je bez opomena sjesti na račun lažnim odvjetničkim društvima ovršnim postupcima. Zašto bi mi uzimali hranu iz usta lažnim odvjetničkim tarifama?

 34. Dobar dan.
  Imam prigovor na pravila u nagradnoj igri NTL TVOJ PRIJATELJ.

  Izvod iz pravila:
  “Jedna osoba može poslati neograničeni broj prijava. Ukoliko pošalje više SMS-ova s istim brojem računa, prvi poslani SMS sa brojem računa ulazi u nagradnu igru dok se ostali ponovljeni SMS-ovi sa istim brojem računa neće uzimati u obzir.”

  Nakon obavljenih nekoliko kupnji imam dva računa s istim brojem računa i jedan koji se razlikuje za samo jedan broj (moglo se dogoditi da i taj bude isti).
  Znači, po pravilima uzet će u obzir samo prvi poslani račun. ( pa nije kupac kriv što oni svaki dan izdaju račune s istim brojem)
  Smatram da to nije pošteno jer sam kupnje uredno i pošteno obavio što se vidi po računima koji imaju različit datum i različite artikle,
  Ali s obzirom da će automatski diskvalificirati drugi račun, to neću imati prilike dokazati.
  Kupujem u Bosi i Biljemerkantu, to su trgovine koje imaju mali broj izdanih računa, i svaki dan kreću od broja 1.
  Mislim da ovakav način nije pošten i da su prekršena moja prava.
  U nada da ćete pravovremeno reagirati, u naprijed vam zahvaljujem

 35. Dobar dan
  11.12. 2012 uplatila sam perilicu rublja “kupljenu” preko interneta, tj Corbis trgovine. Zavlačili su isporuku 15 dana i kad sam shvatila da su prekinuli svaki kontakt (blokirali) chat-om, mobitelom itd. posumnjala sam na prevaru. Pismeno (mailom) sam trazila povrat novaca na što su oni odgovorili da će sve provjeriti i javiti mi mailom. Još se nisu javili. Udruga za zaštitu potrošača odgovorila mi je da sam najprije trebala čitati forume (možda, ali to je firma registrirana u hrvatskoj i zašto sumjati). Kad sam pročitala shvatila sam da ta firma vara kupce već 5-6 godina, da i dalje posluju, tj. varaju, uredno imaju otvoran račun u erste banci, i uredno im nitko ništa ne može, niti ući u trag. Pitanje: kako je to moguće, imaju preko 50 tužbi na trgovačkom sudu i opet ništa ne možemo. Molm vas da me savjetujete. Novce sam prešutno prekrižila, ali bih voljela objašnjenje.

 36. 04.12.2012. u prodavaonici Top Shopa u Garden Mallu kupila sam Walkmaxx čizme. Kako je u tijeku bila akcija 3 za 1, kupljene su Walkmaxx tenisice 2 para. Nakon dva dana uočila sam da je šav na čizmama popustio te sam izvršila reklamaciju u prodavonici u kojoj je proizvod i kupljen.
  U tom trenutku nije bilo moguće dobiti druge čizme u zamjenu jer ih nije bilo (te boje i veličine). Rečeno mi je kako će me kontaktirati čim dobiju robu, jer je nova pošiljka
  čizmi naručena i očekuje se kroz koji dan.
  Unatoc svakotjednom kontaktu sa prodavaonicom, nakon mjesec dana rečeno mi je kako nova pošiljka čizmi neće doći uopče.
  Sada mi nude povrat razlike jer druge tenisice koje su bile besplatne, moram platiti. Ili neka odaberem nešto drugo, što mi ne treba. Krajnje je nepošteno da imaju akciju bez potrebne količine robe, a nakon mjesec dana vas prisiljavaju da kupite nešto što vam ne treba ili platite ono što su vam dali gratis.
  Ili neka vratim sva tri para (tenisice su uredno nošene mjesec dana) pa će mi vratiti cijeli iznos novca.
  Krajnje neprofesionalni odnos prema kupcima.

 37. Poštovanje..
  Ovak,rije tri dana sam kupila el.cigaretu u av.mallu u parilici.hr koju sam masno platila 300i kusur kn..naime,nakon tri dana cigareta je crkla,iako je baterija puna,nema oštećenja na njoj..
  Prodavačica mi je rekla da svakih 10 dana moram mijenjati određeni dio,no taj period nije prošao.
  Mene zanima da li ja imam pravo na povrat novca uz predočenje računa??unaprijed hvala..

 38. Emilija Leopold says:

  Poštovana gospodo iz Potrošačkog koda,
  Obraćam Vam se s molbom da ispitate način na koji se trgovački centar
  Interspar odnosi prema kupaca.
  Kao nezadovoljni kupac pokušala sam poslati e-mail na adresu ‘info@spar.hr., ali na moje veliko zaprepaštenje sistem administrator mi odgovara slijedećom porukom:

  Your message did not reach some or all of the intended recipients.

  Subject: upit
  Sent: 24.1.2013 21:52

  The following recipient(s) cannot be reached:

  ‘info@spar.hr.’ on 24.1.2013 21:52
  Invalid recipient

  Ima li kupac pravo potražiti kontakt e-mail ili neki drugi kontakt s trgovcem, čiji bi posao bio na prvome mjesto korektni odnos s kupcem.
  Hvala.

  S poštovanjem,
  E.Leopold, 091/250 4405

 39. Oprez s tele2… Sklopila sam neobavezajući ugovor s operaterom tele2. Kada sam, nakon 2 mj. odlučila raskinuti ga (29.05.2012.) rekli su mi da će promjena statusa potrajati koji dan… Nakon par dana sam mogla uplatiti na isti broj iznos za bonove i s time je ugovor neobavezujući prestao… Praksa operatera je bila da nakon proteklog mjeseca SMS-om pošalje račun za potrošeno, uredno sam podmirila ali za treći mjesec korištenje nisam više dobila račun. Dani su prolazili ali račun nije stizao da bi pred kraj godine (točnije 27.12.2012) stigla ovrha na neplaćeno dugovanje… Iznenađenje je bilo veliko jer nikakav račun niti opomenu nisam dobila… Tu sam saznala da dugujem i za 6. mjesec iako nisam ništa trošila ali na savjetovanje s pravnikom sam dobila nelogične odgovore s objašnjenjem da je to tako i da su se operateri dobro pravno osigurali… Pitanje… Kako da platim nešto što neznam koliko je potrošeno??? Kako bez opomene može izvršiti ovrhu?? kako prelaskom dan ili dva u naredni mjesec imam obvezu platiti paušal za cijeli mjesec i zašto njima za dan ide cijeli iznos?? i zašto ne podjela po danu pa niti njima niti meni već pošteno ovako ima smisla i ovce i novce (reklama s čime se ponose) jer sam platila za isti mjesec i paušalni iznos i bon za 50 kn, to je stvarno za tele2 i ovce i novce..??? zašto nije stigao račun preko SMS-a jer je isti broj i isti korisnik??? Ma bravo za njih i za državu koja im to omogućuje.. Hvala i oprez budućim klijentima tele2.

 40. Poštovani,
  iskreno se nadam da ću dobiti pomoć ili savjet vezano za problem sa ovrhom.Moj sin je u jednom trg.centru, 10.11.2011.sklopio ugovor sa TELE 2.Već nakon mjesec dana je vidio da nije dobio usluge po onim uvjetima koji su mu obećani pri sklapanju ugovora te je početkom 1.mj.2012. sa ocem otišao u njihov centar i raskinuo ugovor,tom prilikom je tražio da plati dugovanje prema njima na što mu je službenica rekla da će račun dobiti poštom. Umjesto računa 10.5.2012.u poštanskom sandučiću smo našli, od poduzaća INKASO. HR d.o.o iz Osijeka, obavijest o dugovanju za usluge Tele 2 koje nisu plaćene pa ih je Tele 2 prodao Inkasu.HR. U toj obavijesti stoji da dug treba platiti u roku od 8 dana po primitku. Dug, 180,21 kn, je plaćen 17.5.2012.dakle unutar 8 dana.Šok je nastupio kada je 2 mjeseca nakon toga stigao prijedlog za ovrhu koji je javni bilježnik u Osijeku zaprimio 11.5.2012.dakle dan nakon što je nama stigla obavijest o dugovanju!Odmah smo poslali javnom bilježniku dopis da je račun plaćen na vrijeme te kopiju plaćenoga računa. U 9. mj.2012.stiže rješenje sa Općinskoga suda u Zagrebu da se stavlja izvan snage rješenje o ovrsi jer je ovršenik podnio prigovor, te da je dužan platiti sudsku pristojbu na prigovor u iznosu od 100,00 kn, na što smo se žalili u roku od 3 dana jer smatramo da nismo dužni to platiti pošto je ovrha pokrenuta protuzakonito. U 11.mj.stiže sa Općinskoga suda u Zg. obavijest da se odlukom Vrhovnoga suda spor ustupa Općinskom sudu Velika Gorica!? Krajem 1.mj.2013. sin dobiva poziv na sudsko ročište zakazano 26.3.2013. U podnesku tužitelja stoji da je prijedlog za ovrhu podnesen 11.5.2012. a da je tuženi tek 17.5.2012. platio dug te je ovrha utemeljena!??? Mislim da je sve jasno! Cilj nije naplatiti dug nego uz to trebaju i javni bilježnici i svi koji imaju svoj dio kolača od ovrha uzeti što više novca, tako da sada potražuju 447,30 kn plus 100,00 kn sudske pristojbe , plus 312,00 kn za sastav podneska. Ovo je zbilja nevjerojatno što se događa, iskreno se nadam da ćemo dobiti od Vas pravni savjet i pomoć jer nemamo novaca da plaćamo odvjetnika, sin je srednjoškolac i nema primanja a imamo još troje djece. Srdačan pozdrav.

 41. poštovani zanima me dali je lipa platežno sretstvo u hrvatskoj pošto u bilje merkantu u tenji u ulici petra zrinskog kada got donesem veću količinu sitnog novca uvijek je negodovanje kap koja je prelila čašu bio je današnji komentar poslovođe u trgovini posalo sam kćer da kupi namirnice dam djetetu sitan novac kovanice kad je djete platilo trgovkinja joj odgovori jel smo mi to išli prosit pred crkvu pa vas molim za savjet šta poduzeti protiv bahate trgovkinje unaprijed hvala

 42. ivo boko,Split says:

  Poštovani, nije li ovo pljačka: u Splitu mi pauk odnio auto, za to sam morao platiti paukovoj mreži 450 kuna, zatim prekršajnu kaznu 300 kuna i jo 100 kuna za “troškove utvrdjivanja prekršaja”.Dakle 45o kuna pauku, 400 kuna u državni budžet u koji će se preliti još 25 posto PDVa od 450 kuna, što znači od ukupno 85o kuna preko polovine ide u državni proračun. Ali to nije sve, jer je u svibnju prošle godine država globila moju dividendu od cca 6ooo kuna sa preko 8oo kuna, koju će mi vraatiti tek negdje u lipnju ove godine ber lipe kamata (jer porez se plaća tek na preko 12000 kn dividende. To je pljačka – rekao bi pokojni Kalimero. Zato savjetujem državi:nek nabavi još 1000 pauka i krene u akciju protiv bezobraznih gradjana. Efekat bi bio toliki da gosp. Linić ne bi trebao torbariti po svijetu i prodavati obveznice, nego radije da kupi 10.000 pauka da bi lovili bezobrazne vozače sa svojom paukovom mrežom.
  I još nešto onaj porez od 8oo kuna na dividendu koji će mi biti vraćen nakon godinu dana bez kamata ne može mi služiti za prebijanje duga državnom proračunu, kojeg moram isplatiti u rokzu od 8 dana, jer će me inače globit sa zateznom kamatom.
  A i pravo je tako, zar stari Latini nisu rekli Quod licet Iovi, non licet…ovcama, to jest nama pokornima.
  Ali neka : živjet će ove ovce…pardon – ovaj narod.

 43. poštovani,prije mjesec dana sam plaćala T-COM-u račun za mobitel od muža. I gospođa koja tu radi govori da moj muž ima dug prema T-COM-u. Radi se o računu iz 4.mjeseca 2006 godine,na iznos od 629,00 kn+589,00 kn kamata. Znači 1229,00 kn. Tad su mi rekli da je donešeno rješenje o ovrsi,da bi nakon 10-ak dana rekli da ovrha ne postoji. Mi,nikad nismo dobili nikakvu obavijest o tom dugovanju,bilo pismenu ili usmenu. Korisnici smo T-COM-a već godinama,muž ima mob.već 10-ak godina,a fiksni telefon smo uzeli u jesen 2007 g. Dokaz o dugovanju je jedan papir na koje je ime mog muža,iznos duga i odvjetničko drušvo koje vodi naš slučaj. Kad sam kotaktirala odvj.drušvo gospođa mi govori da oni nemaju naš slučaj. Što nam je činiti,gdje tražiti,…

 44. Štefanija says:

  Poštovani,
  Da li nositelj obrta, a koji se obrt obnaša sezonski, od 01.6. do 30.9. u godini dužan plačati komunalnu naknadu i vodnu naknadu za cijelu godinu, jer osoba koja vodi obrt je od 01.10. do 31.05. nezaposlena.
  Računi dolaze iz Općine u kojoj je obrt registriran.
  Isto pitanje i za komorski doprinos.
  Hvala za odgovor

 45. Dolores says:

  Poštovani,

  zanima me dali optičar mora zamijeniti naočale-okvire (sa dioptriom) ako su neoštećene i ako sam nakon dva-tri puta nošenja ustanovla da mi okviri ne odgovaraju? Dali postoji neki rok zamjene i ako koji?

  Hvala za odgovoru i lp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>