Led tehnologija, njeno korištenje i prednosti

Led tehnologija se bazira na svjetlećim diodama ( LED – Light Emiting Diode) koje emitiraju svjetlost kada kroz njih teče struja. Boja svjetlosti koju emitira takva dioda ovisi o više faktora od kojih je najbitniji poluvodič te primjese koje s nalaze u njemu. Svjetlost se može kretati od od infracrvenog do ultraljubičastog dijela spektra.

Prva komencijalna uporaba led tehnologije usmjerena je na razne indikatore u elektro tehnologiji i to ispočetka se primjenjivala samo za skuplju opremu u laboratorijima i slično, a kasnije, led rasvjeta je našla svoju primjenu u mnogobrojnim elektro uređajima poput TV-a, radija, telefona, satova, kalkulatora, rasvjete i dr.

Prednosti led tehnologije su:

Štedljivost – korištenjem led tehnologije za rasvjetu, smanjujemo sami trošak el. energije
Učinkovitost – led žarulje daju više svjetla po watt-u od običajenih žarulja
Veličina – led žarulje mogu biti vrlo male (čak i manje od 2 mm)
Paljenje i gašenje – led žarulje se pale vrlpo brzo, već za nekoliko mili sekundi i zbog toga se često koriste i u komunikacijskim i osjetljivim uređajima
Zagrijavanje – zagrijavanje je minimalno, samim time i rasip energije je puno manji nego kod drugih vrsta žarulja. Ta osobnost ih čini pogodnim za uporabu kod osjetljivih uređaja koji ne podnose temperaturu.
Dugovječnost – led žarulje imaju visoku dogovječnost, u prosjeku od 35 – 50 tisuća sati, a nerijetko i duže.
Otpornost – otpornije su i nisu toliko lomljive i osjetljive kao ostale žarulje.

Nedostaci led tehnologije:

Kako ne bismo samo pričali o prednostima led tehnologije, u nastavku izlažemo i nedostatke:

Cijena – u pravilu led žarulje su skuplje od većine standardnih žarulja
Temperatura okruženja – performanse led žarulje uvelike ovisi o temperaturi okruženja u kojem se nalazi. Ovo je posebno bitno za vojne i medicinske uređaje od kojih se očekuje visoka točnost.
Ostalo – osjetljivost na promjene voltaže, postoje teorije  ‘plavoj štetnosti’ za oko i sl.

Razvojem led tehnologije sve više se ista usmjerava prema rasvjeti. Led rasvjeta troši i do 60% manje energije tako da nešto višu cijenu možete kompenzirati i uštedom kroz nekolko godina.

Korištenje led tehnologije danas možete pronaći u raznim područjima i za razne primjene, npr. led trake su korištene i za svjetlost tj. isticanje određenog prostora ili dijela i za estetiku.
Led tehnologija je danas našla primjenu i u poliklinikama u raznim tretmanima pomlađivanja kože, oporavka iste nakon oštećenja suncem, ubrzavanje zacijeljivanje rana i sl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>